Grenzeloze foodregio

Projectleider Stad Brugge
Partners Gemeente Sluis, EROV, Plattelandscentrum Meetjesland
Totale kosten 55.400 EUR
Bijdrage Scheldemondfonds 21.000 EUR
Looptijd 2015-2017

Lokale en regionale economieën dienen slim in te zetten op wat hen onderscheid van andere regio’s. De regio’s rond Brugge, Sluis en Meetjesland staan traditioneel sterk op vlak van landbouw, horeca en toerisme. Er zijn weinig streken waar zoveel gelauwerde horecazaken en streekproducten te vinden zijn. Er is bovendien de toenemende vraag naar ambachtelijk, authentiek, lokaal en eerlijk voedsel.

Hoewel deze regio’s praktisch als buren beschouwd kunnen worden, is er weinig tot geen uitwisseling van lokaal geproduceerd voedsel. ‘Lokaal’ betekent in dit geval echt ‘lokaal’, wat een gemiste kans is voor de producenten, telers, kwekers, horecaondernemers en detailhandel met een passie voor streekproducten.

De partners van dit project hebben daar via verschillende acties en initiatieven iets aan gedaan. Zo werd tijdens een 8-tal foodfestivals lokaal geproduceerd voedsel binnen de regio uitgewisseld en werden er links gelegd tussen producenten, telers en kwekers enerzijds en de detailhandel anderzijds. De productie van eerlijk voedsel en zijn herkomst werd er bij het brede publiek, gepromoot tijdens show-cooking en demo’s. Tijdens de festivals werden netwerkmomenten georganiseerd tussen chefs en producenten. De chefs ontvingen er een kennismakingspakket zodat ook zij konden gestimuleerd worden om in hun zaak uit te pakken met streekeigen producten.