Themadag Eiwittransitie: van boer tot bord

Laat je inspireren door verschillende sprekers op het gebied van consumentengedrag en nieuwe eiwitteelten en draag jouw steentje bij aan de totstandkoming van innovatieve ideeën!

De vakgroep Landbouw van Euregio Scheldemond organiseert namelijk op 6 maart een inspiratiebijeenkomst waar food professionals uit Zeeland, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen samenkomen om in gesprek te gaan over de eiwittransitie: de verandering in het voedselpatroon naar meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten.


Doel: Tijdens deze bijeenkomst staat de grensoverstijgende samenwerking tussen Zeeland en Vlaanderen op het gebied van plantaardige eiwitten centraal, met als doel om nieuwe samenwerkingen te verkennen en te stimuleren.
Voor wie: Zeeuwse en Vlaamse bedrijven, agrariërs, kennisinstellingen en overheden
Wanneer: woensdag 6 maart 2024, 09.30 uur tot 16.45 uur
Waar: Industrieel Museum, Sas van Gent (adres: Westkade 114, 4551 LA, Sas van Gent)

Programma

09.30 – 10.00 uur: Ontvangst

10.00 uur: Welkomstwoord door gedeputeerde Vael (Zeeland), gedeputeerde Grillaert (Oost-Vlaanderen) en gedeputeerde Naeyaert (West-Vlaanderen).

Sprekers:
Eiwittransitie op je eigen bord: uitdagingen voor de Zeeuwse en Vlaamse consument

– Arzien de Lint van Greendish
– Enya Wynants van Departement Omgeving – Vlaanderen

Quinoaketens van boer tot bord in Zeeland en Vlaanderen

– Lenno Vermaas van Van de Bilt Zaden en Marc Arts van Greenfood50
– Gerda Cnops van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO)

12:00 – 13:30 uur: Netwerklunch
De lunch zal een proeverij zijn van gerechten met Zeeuwse en Vlaamse ingrediënten, waarbij bedrijven worden gevraagd zich te presenteren middels diverse informatieve stands (U kunt zich hiervoor aanmelden via de aanmeldlink). De lunch wordt verzorgd door Culi Advies Beaufort.

Middagdeel:
– Bedrijfspresentatie door Enough over hun nieuwe fabriek voor mycoproteïnen (onder voorbehoud).

– Brainstormsessie begeleid door FoodDelta Zeeland. We bespreken de oogst van de dag en vertalen het naar ideeën voor de grensoverstijgende samenwerking in de voedselproducerende ketens voor de eiwittransitie.

– Afronding door aanwezige gedeputeerden

16:00 uur – Napraten met hapje en drankje

Meld je aan voor de themadag via deze link.
Bij een overschrijding van het aantal beschikbare plekken vindt er een selectie plaats.

Deze inspiratiebijeenkomst is een samenwerking van Euregio Scheldemond, Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie West-Vlaanderen en Provincie Zeeland en mede georganiseerd door FoodDelta Zeeland.