Viering 150 jaar spoorlijn Mechelen-Terneuzen

Projectleider EGTS Linieland van Waas en Hulst
Partners De Klomp De Kling vzw, Oudheidkundige Kring “Vier Ambachten”
Totale kosten 10.500 EUR
Bijdrage Scheldemondfonds 10.500 EUR
Looptijd 2021

In het kader van het Europees Jaar van de spoorwegen willen de projectpartners de spoorlijn Mechelen-Terneuzen vieren en herdenken. In 2021 is het 150 jaar geleden dat de spoorlijn in gebruik werd genomen, een belangrijke gebeurtenis die een enorme rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de grensregio. Wat destijds een economische route was is nu een recreatieve route. Beide doen ze de grens vervagen. De werkgroep GrensDorpen heeft samen met tal van partners uiteenlopende activiteiten georganiseerd binnen de provincies Oost-Vlaanderen en Zeeland. De grensoverschrijdende viering van de spoorlijn is een uitzonderlijk initiatief waarmee verschillende doelstellingen bereikt konden worden.

Aan 150 jaar Mechelen-Terneuzen werken verschillende gemeentes, bibliotheken, musea, heem- en oudheidkundige kringen samen over de grens heen. Met diverse initiatieven, zoals events, fietstochten, wandelingen, lezingen, tentoonstellingen,… en de overblijvende erfgoedrelicten van de spoorlijn willen we in herinnering brengen wat de lijn heeft betekend voor het ontsluiten van zowel Klein-Brabant, het Waasland en Zeeuws-Vlaanderen. Tegelijkertijd willen we met de viering ook de actuele betekenis van de spoorlijn onder de aandacht brengen. Het gedeelte van de spoorlijn van Sint-Niklaas tot Hulst is nu een fietsroute die het Waasland en Zeeland verbindt en herinnert aan de vroegere spoorlijn.

De grensoverschrijdende spoorlijn is onderdeel van ons erfgoed en willen we delen met een groot publiek. Tenslotte is 2021 het Europees Jaar van de spoorwegen, in het project is niet alleen ruimte om terug te blikken naar het verleden maar ook om een blik op de toekomst te werpen. De trein is een veilig en duurzaam vervoermiddel en zal nog een belangrijke rol spelen in de toekomst, een interessant onderwerp om op in te gaan tijdens een lezing, tentoonstelling,…