Lerende Euregio Scheldemond

Het interreg Vlaanderen- Nederland project de Lerende Euregio Scheldemond (LES) liep van 2019 tot en met 2022. Euregio Scheldemond was hier projectleider.

We brachten partners bij elkaar en zorgden voor proeftuinen in de techniek en zorg rond hybride leren. Daarnaast onderzochten we hoe opleidingen over de grens met elkaar vergelijkbaar zijn, maakten we een arbeidsmarktstudie op voor de zorg en maakten we een folder voor de grensarbeider. Deze studies vind je hieronder.

Heb je concrete vragen na het lezen van de folder voor de grensarbeider? Ga langs bij je dichtsbijzijnde grensinfopunt voor kosteloze informatie of surf naar grenzinfo.eu/eus/aanvraag

Naast deze acties hebben we ook mee onze schouders gezet onder de “Maak de klik” campagne die RTC West-Vlaanderen trok.

Tijdens de looptijd van het project was er ook de mogelijkheid om via het LES-fonds kleinschalige uitwisselingen te realiseren.

Een voorbeeld van de activiteiten die werden gefinancierd door het LES fonds is de uitwisseling van docenten van HOWEST met AVANS Hogescool en ROTTERDAM ACADEMY. Hierbij deelden de level 5 opleidingen en de verschillende sectoren binnen het werkveld ervaringen.

Een ander voorbeeld is de uitwisseling van de studenten Internet of Things van Howest en Rotterdam Academy. Vlaamse en Nederlandse studenten en docenten wisselden er ervaringen uit, brachten werkbezoeken aan innovatieve start-ups en bespraken mogelijke samenwerkingsideeën. 

Je kan geen gebruik meer maken van het LESfonds, maar voor samenwerking tussen Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland heeft Euregio Scheldemond het Scheldemondfonds. Check zeker de mogelijkheden van dit fonds en neem bij vragen contact op met de medewerkers van Euregio Scheldemond via euregio.scheldemond@oost-vlaanderen.be

Tijdens het project werkte UZGent aan de uitbouw van een grensoverschrijdend ziekenhuisnetwerk. Dit netwerk staat ook open voor andere ziekenhuizen. Wie meer hierover wil weten kan ook via euregio.scheldemond@oost-vlaanderen.be verder contact opnemen.